Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Malmö – kde průmysl vyměnili za stromy

Na jižním pobřeží Švédska se rozkládá Malmö, třetí největší město a jedno z nejvýznamnějších průmyslových center v zemi. Průmyslová minulost i přítomnost se významně podepsala na vzhledu města. Od roku 2000 však Malmö prochází modernizací, aby kromě pracovníků zdejších závodů přilákalo také turisty a mělo jim co nabídnout.

Malmö leží v nejjižnější švédské provincii Skåne, jejímž je správním střediskem. Patří mezi nejprůmyslovější města v celé Skandinávii a až do konce 20. století se potýkalo se značně industriálním vzhledem. Představitelé města se však rozhodli s tímto faktem něco udělat a tak se Malmö dočkalo strhujícího architektonického rozmachu. Kromě mnoha zajímavých budov zde vyrostla také spousta významných institucí a město začalo soustředit hodně na vzdělávání, umění a kulturu. Došlo také k rozmachu lehkého průmyslu a služeb. Přestože se v Malmö nachází také řada historických objektů a památek, byl vždy jeho historický a kulturní ráz zastíněn tím industriálním. Snaha dát městu nový kabát přinesla své ovoce, již v roce 2007 se Malmö umístilo na 4. místě v žebříčku 15 nejzelenějších měst Švédska.

Malmö je dnes městem, kde je k vidění kombinace moderní architektury s dávnou historií, která sahá až do roku 1275, kdy bylo město založeno jakožto opevněné přístaviště nebo přívoz. Kromě unikátních památek mohou návštěvníci ve městě navštívit muzea, galerie a další atraktivity. Každého jistě okouzlí především historické centrum pocházející ze 14. století, tedy z období, kdy město zažívalo rozmach díky členství v hanze. K vidění jsou zde rovněž četné měšťanské domy lemující úzké klikatící se uličky. Novější části města jsou pak zastavěny nepřehlédnutelnými stavitelskými experimenty, u nichž byl kladen důraz především na design. V Malmö dnes žije okolo 300 tisíc obyvatel, zajímavostí však je, že z nich více jak 30% pochází ze zahraničí a hojně je zde zastoupena i muslimská komunita. Malmö má tak největší podíl osob neskandinávského původu ze všech švédských měst.

Malmo, Švédsko

Centrem Malmö je Gamla Staden, což je možné přeložit jako Staré město. Tvoří jej tři hlavní náměstí – Stortorget, Lilla Torg a Gustav Adolfs Torg. Gamla Staden vytváří ostrůvek, který obtéká říční kanál. V západní části ostrůvku se nachází zámek Malmöhus Slott zasazený do pěkného parku. Přestože zámek ztratil kvůli rozsáhlým požárům svůj původní vzhled, díky rozsáhlé rekonstrukci, která proběhla na počátku 20. století, je opět chloubou města. Má funkcionalistický vzhled a jeho prostory dnes slouží několika muzeím – využívá je jak Přírodovědné muzeum a Muzeum výtvarného umění, tak i Městské muzeum.

Nejstarší budovou ve městě je kostel svatého Petra pocházející z první poloviny 14. století. Byl postaven v unikátním stylu baltické cihlové gotiky a skládá se z jedné hlavní a dvou postranních lodí, příčné chrámové lodi a věže, které se v 15. století hned dvakrát zřítila k zemi. Její současná podoba tak pochází z roku 1890. Asi 300 metrů západně od kostela sv. Petra stojí komplex budov známý jako Tunneln pocházející přibližně z roku 1300. Tyto budovy dnes fungují jako hotely, které poskytují luxusní ubytování. K charakteristickým monumentům města patří také synagoga postavená v secesním stylu. Za nejstarší kulturní místo ve městě je považováno Městské divadlo Malmö (Malmö Stadsteater) a dalším kulturním svatostánkem je pak budova opery v Malmö. 

Jedním z divů moderní architektury je most Öresund, který spojuje Malmö s dánským hlavním městem Kodaní. Klene se v délce 8 kilometrů přes stejnojmenný záliv. Přípravy na jeho výstavbu byly téměř nekonečné, jen plánování zabralo 40 let a slavnostně dokončen byl nakonec roku 1999. Most je dvouúrovňový, nahoře vede čtyřproudá dálnice, zatímco spodní část je vymezena pro železniční dopravu. Most Öresund je jednou z největších staveb tohoto druhu na světě. Zajímavý jen také tím, že se z počátku (od města Lernacken nedaleko Malmö) táhne směrem k uměle vytvořenému ostrůvku, odkud však pokračuje pod zemským povrchem, kde se z něj tedy stává tunel. Ten se nakonec vynoří nedaleko dánské Kodaně. Kdo si chce udělat pěknou procházku, může se vydat do místního přístavu, kde jsou zakotveny velké nákladní lodě. 

Další nepřehlédnutelnou moderní stavbou je obytný mrakodrap Turning Torso (Otáčející se torzo), který se tyčí do výšky úctyhodných 190 metrů. Budova je natolik dominantní, že se brzy stala neodmyslitelnou součástí města a jeho typickým znakem. Turning Torso byl postaven v letech 2001 až 2005 ve stylu dekonstruktivismu podle návrhu španělského architekta Santiaga Calatravy. Mrakodrap se skládá celkem z devíti nepravidelných pětiúhelníkových částí, z nich každou tvoří pět pater, které jsou zatočeny ve směru hodinových ručiček. Pouze dvě spodní části slouží jakožto prostory pro kanceláře, jinak se v mrakodrapu nachází 147 luxusních bytů. Z toho důvodu není budova přístupná veřejnosti. Turning Torso je nejvyšším mrakodrapem ve Švédsku.

Malmö je dnes známé také jakožto univerzitní město, nachází se v něm například devátá největší vysoká škola v celém Švédsku. Nazývá se Malmö Högskola, založena byla v roce 1998 a studuje na ní okolo 25 tisíc studentů. V Malmö má své fakulty také univerzita z města Lund, jejíž historie sahá do roku 1668 a která tak patří mezi nejstarší v zemi. Najdete zde Akademii umění, Hudební akademii, Divadelní akademii a Lékařskou fakultu. Malmö je rovněž sídlem Světové námořní univerzity – World Maritime University (WMU), kterou založilo OSN. 

- jap -

Další články ze Švédska:  
Hrad Borgholm je plný strašidelných historek 
Stockholm – za Benátkami severu 
Národními parky Laponska 
Stockholm - město na ostrovech

Článek byl zobrazen 8 160 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Skandinávský dům