Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Stockholm – za Benátkami severu

Na čtrnácti ostrovech se rozkládá královská metropole Švédska, která turisty přitahuje jak poutavou historií, zajímavými středověkými budovami, ale také moderní architekturou a technickými novinkami. Je to město plné kontrastů, které se stalo obchodním, politickým a kulturním centrem země, sídlem švédského krále, vlády i parlamentu.

Stockholm se rozkládá na východním pobřeží Švédska, kde je omýváno Baltským mořem. Z druhé strany se ho dotýkají břehy třetího největšího švédského jezera Mälaren, na němž se nachází přibližně 1200 ostrovů a ostrůvků. Ne nadarmo se Stockholmu přezdívá „Benátky severu“.

První písemná zmínka o městě se datuje do roku 1252. Tehdy zde byla Birgerem Jarlsem vystavěna pevnost, jejímž účelem bylo chránit cestu mezi Baltským mořem a jezerem Mälaren před případnými útoky nepřátel. Název města vznikl pravděpodobně spojením dvou slov při výstavbě obranných zařízení z kmenů stromů, kterým se švédsky řekne „stock“. Slovo „holme“ je zase švédský výraz pro skupinu ostrovů. Stockholm byl tehdy znám jako místo, kde se obchodovalo se železem. O několik století později, přesněji v roce 1523 se stal Stockholm hlavním městem Švédska. 

Samotným srdcem Stockholmu je dnes více jak 750 let staré Staré město – Gamla Stan a ostrov Riddarholmen, kde je největší koncentrace památek. Historické centrum města není nijak velké, proto se dá bez větší námahy projít i pěšky. V Riddarholmenu stojí kostel Riddarholms Church, který se řadí k nejstarším památkám středověké architektury a je posledním místem odpočinku švédských králů. Byl vystavěn v letech 1280 – 1310 a švédové ho často nazývají jakýmsi svým Panteonem.  

Úchvatný je nedaleký Wrangelův palác, který byl postaven v 16. století a představuje největší soukromý sídelní palác královské rodiny. V dnešní době je palác již sídlem Odvolacího soudu. Neuvěřitelných 608 komnat má Královský palác Drottningholm, který i dnes obývá švédský král Carel XVI. Gustav. Původně na tomto místě stával starý palác Tre Kronor, který však roku 1697 kompletně vyhořel a dnes můžeme vidět jen jeho ruiny. Výstavba nového paláce trvala 57 let a výsledkem byl v té době jeden z největších projektů budovy v Evropě. Interiéry paláce jsou zdobeny barokními, rokokovými i neoklasickými prvky. Při prohlídce navštívíte královské komnaty, Síň státu, komnaty rytířů, pokladnici, ruiny paláce Tre Kronor, zbrojnici a Muzeum starožitností Gustava III. Královský palác i s přilehlými zahradami byl zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. 

V 17. století byl ve Starém městě vystavěn šlechtický dům Riddarhuset, ke kterému se dostanete po přejití mostu Riddarholmsbro, jež spojuje Staré město s Riddarholmenem. V tomto domě se pravidelně scházela švédská šlechta. Barokní katedrála Storkyrkan, jež byla otevřena v roce 1306, dodnes uchovává sochu sv. Jiří s drakem. 

Nejkrásnější budovou ve městě se stal bohatě zdobený Tessinův palác z roku 1697. Nechal si ho postavit švédský architekt Nicodemus Tessin, který navrhoval také stavbu Královského paláce. Dalším velkolepým palácem je Stenbockska Palatset, do kterého se přestěhoval Národní archiv. Se smutnou historií je spojen Stortorget, kde došlo v roce 1520 k zavraždění 80 švédských šlechticů. Dnes tvoří centrum města, odkud vybíhají jednotlivé klikaté uličky lemované obchůdky se suvenýry. 

Stockholm to nejsou jen památky, ale také zábava, kultura a umění. Navštívit zde můžete více jak 100 muzeí s nejrůznějšími exponáty a žánry. Kromě menších muzeí je zde i Národní muzeum, kde se konají nejrůznější kulturní představení, výstavy a jiné akce. Nezapomeňte navštívit Museum Vasa, které se řadí mezi desítku nejzajímavějších turistických atrakcí na světě. Mezi vyhledávané atrakce Stockholmu patří zábavní park Gröna Lund, vodní muzeum Aquaria nebo muzeum v přírodě Skansen. 

Za noční zábavou vyrazte do ulice Skalochvälkommenu, která je lemována mnoha kluby, diskotékami, bary, kavárnami a dalšími nočními podniky. Ve čtvrti Skeppsholmen si můžete vychutnat bohatý kulturní život a obdivovat námořní minulost města. Významnou památkou města je dřevěný hřbitov Skogskyrkogården, jež byl zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO. 

Stockholm poskytuje také nádherné procházky jedinečnou přírodou. Rozkládá se zde kupříkladu park Haga, který je součástí prvního národního parku na světě. Místní obyvatelé často vyhledávají Djurgården, kde si mohou odpočinout od každodenního shonu velkoměsta a načerpat nové síly. Za návštěvu stojí Djurgårdenský most z roku 1897, jež je zdoben sochami bohů Asa. V parku Galärparken se zastavte u památníku patřícímu obětem lodi Estonia, která zde roku 1994 ztroskotala.

Pokud se budete chtít pokochat panoramatickým výhledem na město, zajděte si na Fjällgatan, kde byly navíc vystavěny i typické dřevěné domky, které místu dodávají jedinečnou atmosféru. Ostrovu Långholmen kdysi dominovala věznice, která byla zbořena, a v roce 1835 bylo rozhodnuto, že na jejím místě bude vystavěn hotel. Dnes je to oblíbená rekreační zóna s krásnou pláží. Ve Stockholmu je neustále co objevovat a každý kdo se sem jednou vypraví, bude toužit se zase vrátit. 

- jap -

Předchozí články ze Švédska:
Národními parky Laponska 
Stockholm - město na ostrovech 

Článek byl zobrazen 9 213 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Skandinávský dům