Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Stockholm - město na ostrovech

Skandinávie je od střední Evropy hodně odlišná, což platí nejen o přírodě, ale i o městech. Tak třeba hlavní město Švédska, Stockholm, se velmi liší od Prahy, Vídně i od jiných měst v našem okolí.

Ačkoliv první písemná zmínka o Stockholmu pochází z roku 1252, místo bylo obýváno mnohem dříve. Mluví se o něm už ve starých severských ságách, kde bývá označován jako Agnafit. Hlavním městem Švédska je od roku 1523. Sídlí tu vláda, parlament i král. Se zhruba 780 tisíci obyvatel (s předměstími téměř 2 miliony) je zároveň i městem největším a pochopitelně i významným centrem obchodu a průmyslu.

Stockholm má zajímavou polohu, prakticky je to město na ostrovech mezi jezerem Mälaren a Baltským mořem. Toto umístění z něj vždy dělalo skvělý a bezpečný přístav.

Rovněž nejstarší část města zvaná Gamla Stan („Staré město“) leží na ostrově Stadsholmen a několika menších přilehlých ostrovech. I dnes se tu můžete procházet dlážděnými uličkami, které si zachovaly své původní proporce a vedou mezi elegantními středověkými domy. Jednou z nejstarších dochovaných budov je Riddarholmskyrkan. Pokud se vám po přečtení tohoto názvu nezlomil jazyk, pak vězte, že je to kostel, kde jsou pohřbeni švédští vládcové. Zajímavá stavba se štíhlou cihlovou (nepůvodní) věží a postranními kaplemi s menšími věžičkami pochází z konce 13. století. Prvním panovníkem,  který tady našel svůj poslední odpočinek, byl Magnus III. (zemřel r. 1290), později se k němu přidali Karl Knutsson (Karel VIII.), a pak všichni od Gustava II. Adolfa po Gustava V. (zemřel r. 1950). Je to tedy místo pro švédské dějiny velmi významné.

Turisty často navštěvované je nejstarší stockholmské náměstí Stortorget, obklopené zajímavými historickými budovami, jejichž barevné fasády jsou velmi fotogenické. Náměstí vznikalo postupnou výstavbou bez přesného plánu, což mu dodává neobvyklý vzhled. Severní stranu zabírá budova burzy, za níž je katedrála Storkyrkan a Královský palác. Již ve 13. století tu byla pevnost, dnešní hranatá podoba stavby však pochází z 18. a částečně až z 19. století. Je to oficiální sídlo švédských panovníků, kteří tu nejen vykonávají své pracovní povinnosti, ale mají tu i své soukromé obytné prostory.

Nedaleko stojí Riddarhuset, tedy ”Dům rytířů”. V 17. až 19. století to bylo sídlo horní komory parlamentu, obdoby britské Sněmovny lordů. Dnes tu sídlí privátní instituce shromažďující historické dokumenty o švédské šlechtě a lobující za její zájmy.

Ve Starém městě najdete i Nobel Museum, což není jen muzeum samotného Alfreda Nobela. Je také věnováno jeho proslulým cenám, které se právě ve Stockholmu každoročně udělují.

Nesmíme zapomenout ani na útulné hospůdky a restaurace. Jedna z nich na ulici Österlånggatan (zkuste to vyslovit po několika pivech!) s názvem Den Gyldene Freden („Zlatý mír“), se dokonce dostala do Guinessovy knihy rekordů. Byla totiž založena roku 1722 a od té doby se téměř nezměnila, proto je označována za nejdéle fungující restauraci na světě.

Dnes je Staré město považováno za významnou turistickou atrakci a jako takové udržováno a restaurováno, ale až do 80. let 20. století se ve Stockholmu k památkám příliš šetrně nechovali. Dokonce celá historická čtvrť Klarakvarteren byla srovnána se zemí a její místo zaujaly nepříliš vzhledné kancelářské budovy.

Nesmíme ještě zapomenout na stockholmskou cihlovou radnici se 106 metrů vysokou věží, postavenou v letech 1911 až 1923, která je zřejmě nejznámější místní stavbou. Stockholm je zajímavým místem, které v sobě spojuje prvky rušného velkoměsta se severským klidem a různé architektonické styly se skandinávskou přírodou.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 10 308 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko
Skandinávský dům